![](/media/lib/32/waz-zielony-e4a5aede8e4103ff9ebe4a0d1b881cc3.jpg)
Do 80 razy sztuka
21 lipca 2008, 14:19Pięćdziesięciosześcioletnia Satya Devi jest prawdziwą rekordzistką, jeśli chodzi o liczbę przeżytych ukąszeń węża. Przez niemal trzy dekady została ugryziona aż 80 (!) razy.
![](/media/lib/44/morze-97c7ba7c7d651d1e3c19ff97bf9972de.jpg)
Roślinna żywa skamieniałość
19 listopada 2010, 13:04Biolodzy odkryli na głębokości ponad 200 m dwa typy prehistorycznych glonów, które nazwali żywymi skamieniałościami. Wg nich, mogły powstać ze wspólnego przodka wszystkich zielonych roślin ok. 1 mld lat temu.
![](/media/lib/191/n-lecaca-plujka-8a2d112b53c067bbaf61ea1370c31578.jpg)
Prześwietlanie plujki w locie
28 marca 2014, 09:10Badacze z Wielkiej Brytanii i Szwajcarii opracowali nową technikę obrazowania, która pozwoliła wykonać czasowo rozdzielczą mikrotomografię lecącej plujki pospolitej (Calliphora vicina).
![](/media/lib/345/n-storczyk-5317bb60a0336f56b19e99b6706111da.jpg)
Nowy gatunek orchidei odkryty na terenie planowanego rezerwatu w Kolumbii
5 kwietnia 2019, 05:27Prescottia sibundoyensis to nazwa nowo odkrytego przez polskich naukowców storczyka rosnącego w dolinie Sibundoy w południowej Kolumbii. Orchidea została znaleziona na terenie planowanego rezerwatu przyrody, który chce stworzyć Fundacja „Biodiversitatis”.
![](/media/lib/495/n-gleba-fe91fef79619e8a51686156b3a8713f3.jpg)
Gleba – największy magazyn węgla z atmosfery
14 marca 2022, 07:10Nad odpowiednimi sposobami przyjaznego klimatowi gospodarowania glebą, tak aby wzbogacić ją w huminy – materię organiczną odporną na rozkład mikrobiologiczny – pracuje międzynarodowy zespół naukowy z udziałem Polaków.
![Różczyczki brokułów](/media/lib/8/1179313380_414251-3d17ff64ec61f6161adf8e852a47dc6e.jpeg)
(Prawie jak) chemioterapia na talerzu
29 grudnia 2008, 20:50Przeciwnowotworowe działanie brokułów przypomina do złudzenia aktywność... niektórych leków stosowanych w chemioterapii.
![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Reklama dźwignią spożycia
6 września 2012, 10:30Jak sprawić, by ludzie jedli więcej warzyw i owoców? Zainwestować w reklamę... Efekt nie jest duży, ale mierzalny - opowiada Michael Faupel z University of Arkansas.
![](/media/lib/325/n-suplementy-23225d3af79f6b0d23ccd14101f7fa51.jpg)
Probiotyki nie pomagają dzieciom przy zakażeniu układu pokarmowego
23 listopada 2018, 05:08Probiotyki stały się popularną metodą leczenia dzieci cierpiących na ostre zakażenie przewodu pokarmowego, mówi doktor David Schnadower. Tymczasem duże badania przeprowadzone w USA wykazały, że ten kosztowny dla rodziców sposób leczenia nie działa.
Hormon głodu – grelina
25 maja 2023, 13:45Grelina jest to endogenny peptyd mózgowo – jelitowy, wydzielany w dużych ilościach w żołądku u ludzi i gryzoni. Może pełnić biologiczną funkcję aktywacji receptora wydzielania hormonu wzrostu (GHSR). Została odkryta w 1999r. Od tego czasu przeprowadzono bardzo dużo badań dotyczących wpływu greliny na ludzki apetyt i odczuwaną przyjemność z jedzenia. Badania nad tym hormonem pokazały, że jest on wydzielany w wielu tkankach, a także bierze udział w regulacji neurohumoralnej, takiej jak homeostaza metaboliczna, stany zapalne, czy regulacja układu sercowo – naczyniowego1.
Dlaczego niektóre dzieci nie lubią warzyw?
28 lipca 2006, 09:51Przedszkolaki wrażliwe na smak gorzki są dziećmi, które z większym prawdopodobieństwem niż inne będą grymasić przy jedzeniu warzyw. W eksperymencie z 65 maluchów w wieku przedszkolnym badacze zauważyli, że te, których kubki smakowe były szczególnie wrażliwe na smak gorzki, nie przepadały za warzywami. W niektórych przypadkach dzieci wzdragały się przed zjedzeniem nie tylko gorzkich warzyw, takich jak brokuły czy oliwki, ale także dużo słodszych, np. marchewek czy papryki.